Corporate recovery: behoud van uw onderneming in faillissementssituaties

Het zou zo maar kunnen dat u in deze coronacrisis wordt geconfronteerd met financiële problemen binnen uw onderneming, waardoor herstructureren nodig is om de onderneming te kunnen voortzetten.

Deze herstructurering zou kunnen inhouden dat u de onderneming failliet moet laten verklaren en een doorstart moet maken. Als het tij niet meer te keren is, ontstaat er zelfs een punt waarop u faillissement moet aanvragen om persoonlijke aansprakelijkheid te voorkomen.

Wilt u in deze situaties de onderneming voortzetten, dan kan u aan verschillende opties denken om dat te doen. De volgende twee opties liggen daarbij het meest voor de hand: (i) een doorstart vanuit faillissement of (ii) een doorstart vanuit een sterfhuisconstructie. In het eerste geval laat u op eigen verzoek de onderneming failliet verklaren en doet u daarna bij de curator een bod op de onderneming. U kan dan verder zonder schulden, mits uiteraard het bod bij de curator slaagt. In het tweede geval draagt u uit de slecht renderende onderneming de gezonde delen over aan een andere onderneming en laat u de slecht renderende onderneming failliet gaan. De nieuwe onderneming kan dan gezond verder. De oude onderneming blijft achter met de schulden.

Welke optie de voorkeur heeft, hangt af van een aantal omstandigheden. Ook zijn de opties niet risicoloos en is zorgvuldigheid geboden.

Wij kunnen u helpen de juiste keuze te maken en bij de uitvoering ervan. Vestius Advocaten brengt met u in kaart welke relevante juridische en financiële aspecten er spelen. Zo besteden wij onder meer aandacht aan de personele aspecten, de positie van de schuldeisers, de relatie met de aandeelhouders en eventuele financiers en de eigen aansprakelijkheden. Ook beschikken wij over een uitgebreid netwerk van andere specialisten op het gebied van corporate recovery. U kan daarbij denken aan fiscalisten, accountants, register valuators en business consultants. Samen met hen kunnen wij u op alle relevante vlakken adviseren.

Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen doen? Neem dan vrijblijvend contact op met Henk Brat (06-55394459) of Paul Hendriks (06-30157994).

Gepubliceerd op 22 juli 2020