Nieuwsbrief Vestius maart 2021

Platformarbeid onder vuur

Platformarbeid van bijvoorbeeld Uber en Uber-Eats, maar ook Deliveroo ligt onder het vergrootglas van politiek, vakbonden en nu ook de rechtspraak. Op 16 februari 2021 oordeelde het Gerechtshof Amsterdam in de procedure tussen FNV en Deliveroo dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst. Ze zijn dus geen zzp’ers.

Voor vragen of advies over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Bart de Vroe.

Vaccinatieregistratie, mag dat?

Nu de vaccinatiecampagne op stoom is, dienen zich nieuwe coronavraagstukken aan. Een vraag die op dit moment bij veel werkgevers zal leven is of werknemers verplicht kunnen worden zich te laten vaccineren dan wel of aan werknemers inzage in een vaccinatiebewijs mag worden gevraagd.

Voor vragen of advies over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Lise van den Heuvel.

WHOA: de eerste uitspraak

Hoe de op 1 januari 2021 in werking getreden WHOA in de praktijk zal uitwerken moet nog blijken. Een eerste uitspraak laat zien dat het in elk geval een snelle en adequate oplossing kan zijn voor noodlijdende ondernemers. 

Bent u benieuwd of uw onderneming in aanmerking komt voor de WHOA-regeling of heeft u andere vragen over dit onderwerp? Dan kunt u contact opnemen met Helger Kamerman.

WHOA-akkoord biedt ondernemers lucht, maar heeft ook nadelen

Ondernemingen die hun schulden niet kunnen betalen kunnen met de nieuwe WHOA surseance of faillissement voorkomen. Schuldeisers zien de nieuwe wet echter vaak als dwangakkoord.

Voor vragen of advies over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Sander Pieroelie of Sabine Chan.