Nieuwsbrief Vestius december 2023

Vooruitblik 2024 ondernemingsrecht

In onze laatste nieuwsbrief van het jaar 2023 blikt de ondernemingsrechtsectie van Vestius vooruit op enkele (mogelijke) ontwikkelingen en aandachtspunten in het jaar 2024. Klik hieronder voor het hele artikel.

Wilt u meer weten over deze wijzigingen? Neem dan contact op met Sander Pieroelie.

Belangrijkste HR wetswijzigingen 2024

Ook voor het arbeidsrecht zijn er in 2024 wetsontwikkelingen. Bent u benieuwd wat de belangrijkste wetswijzigingen, updates en wetsvoorstellen voor 2024 op HR-gebied zijn? Lees dan dit artikel.

Indien u advies wilt over wat deze wetswijzigingen, updates of wetsvoorstellen voor u betekenen, kunt u contact opnemen met onze arbeidsrechtspecialisten.

Het uitsluiten van het Haviltex-criterium

Eén van de bekendste uitspraken van de Hoge Raad is het ‘Haviltex-arrest’ uit 1981. In dat arrest heeft de Hoge Raad bepaald dat de uitleg van een overeenkomst niet alleen afhangt van de tekst maar ook van de bedoeling van partijen en verwachtingen over en weer. Het Haviltex-criterium is een belangrijk stuk gereedschap dat juristen en rechters gebruiken bij een geschil over de uitleg van contracten. Recent heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de vraag of het Haviltex-criterium contractueel mag worden uitgesloten.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Sander Pieroelie.

Het studiekostenbeding en de scholingsplicht

Het studiekostenbeding vormde vorig jaar – met de invoering van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden per 1 augustus 2022 – voer voor discussie. Meerdere rechtszaken met betrekking tot het studiekostenbeding hebben zich inmiddels voorgedaan. Reden om in dit artikel nog eens kort stil te staan bij het studiekostenbeding en de scholingsplicht van de werkgever.

Voor vragen over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met onze arbeidsrechtspecialisten.

Oprichting van een besloten vennootschap binnenkort digitaal mogelijk

De oprichting van een besloten vennootschap vindt sinds jaar en dag plaats via de notaris. Binnenkort kan dat ook online. In dit artikel leest u hoe dat zit en welke procedure daartoe gevolgd moet worden.

Overweegt u om online een BV op te richten of wenst u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Helger Kamerman.

Ontslag bestuurder enkele maanden na zijn benoeming

Het komt vaker voor dat een werknemer in de loop van zijn dienstverband wordt gevraagd akkoord te gaan met benoeming tot bestuurder. Veelal wordt dit gezien als een signaal van vertrouwen, doch levert de werknemer daarmee wel zijn ontslagbescherming in. Recent deed dit zich voor in een zaak van de kantonrechter te Overijssel, waarbij de bestuurder enkele maanden na zijn benoeming werd ontslagen. In dit artikel leest u wat de kantonrechter overwoog.

Voor vragen over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Michiel van Haelst.