Nieuwsbrief Vestius april 2023

Deliveroo-bezorgers werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst

Op vrijdag 24 maart 2023 volgde de langverwachte uitspraak van de Hoge Raad: Deliveroo-bezorgers zijn geen zelfstandigen, maar werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst. Hoe de Hoge Raad heeft overwogen en wat deze uitspraak in de praktijk zal betekenen voor de vraag of al dan niet sprake is van een arbeidsovereenkomst (“de kwalificatievraag”), dat leest u in dit artikel.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met onze arbeidsrechtspecialisten.

Wetsvoorstel: personenvennootschappen op de schop?

De personenvennootschappen in een nieuw jasje? De overheid wil wetgeving voor personenvennootschappen moderner en duidelijk maken, zodat deze beter aansluit op de praktijk. Wat zijn de belangrijkste punten in het wetsvoorstel modernisering persoonsvennootschappen? We hebben ze voor u op een rij gezet.

Voor vragen over dit wetsvoorstel kunt u contact opnemen met Sabine Chan of Sander Pieroelie.

Blunderend FC Groningen geholpen door Arbitragecommissie

De voetbalcoach van FC Groningen wordt ten onrechte op staande voet ontslagen op een moment dat zijn arbeidsovereenkomst nog 31,5 maanden zou duren. De coach heeft recht op volledige uitbetaling van zijn contract. Het College van Arbiters van de KNVB matigt zijn aanspraak niettemin met 50%. De arbitragecommissie geeft geen rekenschap van de maatstaf van de Hoge Raad.

Voor vragen over dit artikel kunt u contact opnemen met Michiel van Haelst.

Indexeringsbedingen in (huur)contracten en algemene voorwaarden

Indexeringsbedingen bepalen dat de prijs in een contract automatisch wordt verhoogd op basis van een objectief criterium, vaak het CPI (inflatiecijfer) van de CBS. Tot enkele jaren geleden werd er nauwelijks aandacht besteed aan deze bedingen, omdat het inflatiecijfer redelijk stabiel was. In 2022 veranderde dat rigoureus. Veel partijen hebben de gevolgen van de torenhoge inflatie al gevoeld, bijvoorbeeld via huurprijsverhogingen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe indexeringsbedingen werken en worden ‘tips & tricks’ gegeven.

Heeft u vragen over indexeringsbedingen, dan kunt u contact opnemen met onze contractenrechtspecialisten.

Einde tijdelijke maatregelen voor bestuur en AV op basis van coronawet

De wetgever heeft vlak na de uitbraak van de coronacrisis een noodwet aangenomen met een aantal tijdelijke maatregelen, onder andere voor bestuurders en aandeelhoudersvergaderingen van vennootschappen. Deze noodwet is door de wetgever steeds verlengd met drie maanden. Op 1 februari 2023 zijn de meeste van deze maatregelen voor BV’s vervallen. We informeren u kort over de wijzigingen voor bestuurders en aandeelhouders.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Sander Pieroelie.